HSC'21 heeft het certificaat 'Lokale Jeugdopleiding' binnen. - HSC'21

HSC'21 heeft het certificaat 'Lokale Jeugdopleiding' binnen.

17 juli 2020 14:15

Daniël Prins

Eindelijk was het dan zover dat wij het certificaat ‘lokale jeugdopleiding´ uitgereikt kregen door de ambassadeur van KNVB, de heer Ate Brunnekreef. Het certificaat voor kwaliteit & performance lokale jeugdopleiding werd op de laatste middag van de Clubvoetbaldagen uitgereikt aan Gerrit Put.

In de laatste presentatiegids kwam het onderwerp ‘certificeren van de jeugdopleiding’ in een artikel al aan de orde. Nu een klein jaartje later heeft HSC’21 van het onafhankelijke certificeringsinstantie NMC Bright in samenwerking met de KNVB de status Lokale Jeugdopleiding toegekend gekregen. Een mooi succes en de bevestiging dat wij op de goede weg zijn met de jeugdopleiding!

De eerste kennismakingsgesprekken met de KNVB en NMC Bright zijn in april 2019 gevoerd. Aan de hand van een lange lijst met ‘norm-eisen’ is bekeken in hoeverre er kansen lagen voor HSC’21 om tot certificering over te gaan. Veel leek al snel op orde, maar met name het vertalen van het beleidsplan en de manier van spelen die HSC’21 voorstaat, naar concrete spelprincipes en standaard vuistregels voor alle afzonderlijke leeftijdsgroepen, had even iets meer tijd nodig. Mede omdat de spelprincipes en vuistregels continu in alle voetbaldocumenten en bij divers overleg terug moet komen.

Begin 2020 was de projectgroep, bestaande uit Gerrit Put, Peter Visser, Martijn van der Lee en Marco ten Voorde, van mening dat de definitieve versie opgestuurd kon worden. Enkele weken later kwam het positieve nieuws van goedkeuring. Naast het voldoen aan vrijwel alle normeisen werden we ook nog beloond met een mooie bonus voor onze ‘best practice’. Deze bonus wordt in sommige gevallen toegekend als je iets extra’s doet binnen je jeugdopleiding. HSC’21 heeft als ‘best practice’ de verlengde jeugdopleiding aangedragen, bestaande uit o.a. het O21 team dat meedoet aan de Beltona-competitie, het O23 team dat meedoet aan de Tukker Cup en de talentenpool met daarin jongens die extra begeleiding krijgen om de laatste stap vanuit de jeugd naar het 1e elftal te maken. Hoe wij dit georganiseerd hebben sprak de KNVB en NMC Bright zeer aan.

Het certificaat is binnen. Dat is heel mooi, maar is vanaf het begin nooit een doel op zich zelf geweest. Echter wel een middel voor het kader om met het jeugdvoetbal elkaar scherp te houden, de ontwikkeling en het spelplezier van de jeugd te vergroten. Het is een continu proces, waarbij plezier en ontwikkelen gekoppeld wordt aan de spelprincipes, de vuistregels van HSC’21.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!